Psycholog Mikoláš: Vypněte zprávy, pokud vás nebo vaše děti zatěžují 1

Psycholog Mikoláš: Vypněte zprávy, pokud vás nebo vaše děti zatěžují – 3. díl

V době karantény je pro lidi na spektru a rodiny dětí na spektru nejhorší nepředvítatelnost. Nikdo neví, co bude. Kdy karanténa skončí? Co bude po karanténě? Vir zmizí? Kdy půjdeme do školy? Kdy uvidím babičku s dědou? Jak se dostanu na střední? Jak to bude s prací? Nezkrachuje firma?

Třeba některé děti s autismem řeší, co když nebude jejich oblíbené jídlo k dostání? Co když nemoc dostanou moji rodiče? Jiné už křičí, zejména děti s AS, když slyší zprávy,“ říká Přemysl Mikoláš. Radí rodičům, že si mají pouštět zprávy jednou denně a mimo děti. „Je to velmi zatěžující pořád sledovat vše okolo koronaviru, a děti to nesou daleko hůře. Vnímají úzkost, bezmoc, a z toho vzniká stresové chování.“

Učím rodiče, jak přemýšlet. Potvrzuje se můj úhel vidění světa, že to není problémové chování, je to úzkost a toxický stres. Intenzivně musí předcházet spouštěčům stresového chování, což klade velký důraz i na jejich psychohygienu,“ zdůrazňuje psychoterapeut.

Některé děti s autismem ještě nezvládly nosit roušky. Zatím nepomohly piktogramy, říkanky, které už kolují. Je třeba oslovit širokou veřejnost, že prostě tyto děti tady jsou a potřebují jít na vzduch. Nebude stačit lékařské potvrzení, protože lidé mohou mít strach.“ Článek o tom, jak přežívají rodiče, jejichž děti s autismem odmítají roušku, jsme publikovali: Když dítě odmítá roušku… 

A zcela aktuálně začínají rodiny řešit strach, co bude s jejich autistickým dítětem, kdyby se infikoval rodič? Kdo se o něj postará a jak? Z toho vyplývá otázka? Je moje dítě pro společnost důležité?

Doporučení z rozhovorů s rodiči dětí a lidmi na spektru za „posledních 96 hodin“:

  1. Kde končí jedna rutina, začíná jiná rutina. Předvídatelnost je bezpečí a podpora. Udržte rutiny, kdykoli je to možné.
  2. Je potřeba najít nový jiný obyčejný život, přičemž ten nový obyčejný život obsahuje dobré prvky z toho starého života. Přidáváme tedy to, co nám funguje, a ubíráme to, co nám nefunguje.
  3. Soustřeďujeme se na období, časové úseky, kdy je nám dobře. Co je jinak, když je nám dobře? Všímáme si toho, čím to je.
  4. Spánek – kdy jít do postele a kdy vstávat. Někteří lidé se budí dřív, někteří později. Co budu dělat, když členové rodiny ještě spí? Jaký je plán aktivit?
  5. Někteří lidé na spektru mají oblečení spojené se školou/učením. Je třeba zvážit, jestli by toto oblečení neměli mít v době výuky pro jejich bezpečí a předvídatelnost na sobě.
  6. V domácnosti může být za současné situace větší hluk. Pro lidi na spektru může být hluk, vzhledem k jejich přecitlivělosti, problém a vede k autistické krizi. Pro rodiče může být také celodenní hluk a nemožnost odejít do práce nebo klidové místnosti, spouštěčem horší nálady. Hledat způsoby, jak mírnit tento hluk. Jak si navodit chvíle ticha.
  7. Lidé na spektru potřebují vědět, kde je místo k učení, kde je místo ke hře, kde je místo k jídlu, kde je místo k mytí a kde je místo, kde si můžu zalézt a být na chvíli sám. Sám se svými pocity – bunkr, deka, stan, domeček, balkón, koupelna, záchod. Dát rodině signál potřebuji být teď sám na určitý čas. Na to má právo každý z rodiny. Učit to i děti.
  8. Nahrávat si oblíbené pořady, zaplatit si kanály dokumentárních filmů a oblíbených pořadů. Některá ZOO, národní parky, akvária mají on-line sledování. Pro děti a dospívající důležité zdroje životní síly a energie v záplavě zpráv o nemocech. Do rutin, denních plánů je zakomponování této aktivity zcela na místě. Mám informace z rodin, že si děti na autistickém spektru zakrývají uši a křičí při pohledu na televizní obrazovky.
  9. Nesmíte zapomenout na fyzické cvičení – zbavuje stresu, únavy a podporuje spánek. Je nespočet videí, které v době karantény lidé nahrávají a podle nich můžete zábavně cvičit i s dětmi nebo sami.
  10. Rodiče, prosím, sdílejte svoji zkušenost s ostatními rodiči.

Výpovědi, které nám zasíláte, budeme postupně publikovat. Stejně jako postřehy a rady, které psychoterapeut Přemysl Mikoláš má z telefonických konzultací klientů, o které pečuje.

Psycholog Mikoláš: Vypněte zprávy, pokud vás nebo vaše děti zatěžují

text a foto redakce ATYP magazínu

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení