Zácpa patří mezi problémy, které postihnou někdy každého, i když se o něm nemluví. Nevyhýbá se ani autistům, kteří mají často problémy s jídlem. Zkusíme vám v tomto článku poradit, jak zácpě předcházet a jak ji řešit, když nás začne trápit.
Zácpa je docela běžnou zdravotní komplikací
Nejčastěji se zácpa objevuje kvůli špatným stravovacím návykům, nedostatku tekutin, nedostatku pohybu, nevhodnému dennímu režimu a stresu a nemá souvislost s jiným onemocněním. V takovém případě stačí změnit jídelníček, zařadit procházky a dbát na častější vyprazdňování (občas třeba i s použitím projímadel).
Jinými příčinami, které mají na svědomí nafouklé břicho a bolest střev, jsou různá vážnějších onemocnění. Těchto nemocí je celá řada – onemocnění mozku, onemocnění konečníku a tlustého střeva, hormonální a metabolické příčiny, nervosvalová onemocnění, psychiatrická onemocnění. Zácpa se projevuje v těhotenství a způsobují ji také některé léky. Tyto případy by měli vždy řešit lékaři.
Jak na akutní zácpu
S akutní zácpou si nejlépe poradí projímadla, přírodní nebo syntetická. Tyto přípravky působí dráždivě na tlusté střevo, ale nesmí se užívat dlouhodobě a pravidelně. Hrozí závislost na těchto přípravcích, mohou se objevit bolesti břicha nebo průjem.
Jak si poradit s chronickou zácpou
Pokud se potíže se zácpou vracejí nebo jsou chronického rázu, je třeba užívat přípravky jiné, šetrné, bez rizika vzniku návyku a nežádoucích účinků. Sem řadíme produkty s vlákninou, např. Psyllium (přírodní indická vláknina), nebo Ispaghula (obsahuje osemení jitrocele vejčitého), které se nechají před užitím nabobtnat v teplé vodě. Je nutné vždy je důkladně zapít.
Jak zácpě předcházet
Nejlepší prevencí zácpy je pravidelný denní a stravovací režim, dostatek tekutin a vlákniny ve stravě. Vláknina je obsažena jenom v potravinách rostlinného původu (ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, oříšky). Potraviny, které podporují trávicí proces, jsou jogurty, kefír, kyselé mléko. Doporučují se také probiotické přípravky na úpravu střevní mikroflóry.