Křest charitativního a osvětového kalendáře NAUTIS 2017

Křest charitativního a osvětového kalendáře NAUTIS 2017 proběhl 21. listopadu večer v České centru Praha v Rytířské ulici. Letos vznikl ve spolupráci se známým reportážním fotografem Janem Šibíkem. Kalendář tentokrát nese titul „Autismus není volba, porozumění ano.“ Oslavuje lidi s autismem a lidi kolem nich.

Rozhovor s Janem Šibíkem přinese ATYP magazín zítra. Bude nejen o tom, jak se mu lidé s autismem fotili.

foto Jiří Diviš
foto Jiří Diviš pro Národní ústav pro autismus, z.ú. (NAUTIS)

Připomeňme si titulky předešlých kalendářů NAUTIS (dříve APLA) a kdo je fotil.

Na rok 2016 Dovednosti, talent, ambice. Dvanáct inspirujících fotografií nafotila Dada Smith a byly na nich děti s autismem. Fotografie vznikaly v prostředí, které je pro činnost osobností typické. David Svoboda se fotil s malým sportovcem Filipem Strychem v plaveckém bazénu na Dukle, fotografie malíře a grafika Jiřího Anderleho s malým návrhářem bankovek Petrem Bobrakovem byla focena v zahradním altánu pana Anderleho. S dětmi se fotila i režisérka Alice Nellis, šéfkuchař michelinské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise Oldřich Sahajdák, tlumočnice a překladatelka Dana Hábová, ředitelka Google ČR Taťána Le Moigne, malíř a grafik Jiří Anderle, fotoreportér Jan Šibík. Astrofyzik Jiří Grygar s mladým Martinem Urbancem aspirujícím na vědce zapózovali ve Štefánikově hvězdárně.

Na rok 2015 For Emotions. V průběhu celého roku fotila známé umělce na téma “emoce” ve svém fotoateliéru Jana Hozová. Téma kalendáře „EMOCE“  byl zvolen proto, že jim lidé s autismem velmi špatně rozumí.  Často nedokážou číst z tváře a nepoznají, jestli má člověk radost anebo třeba vztek. Na snímcích jsme mohli vidět rozčíleného Jiřího Langmajera, bláznivého Michala Malátného, usměvavého Marka Ztraceného, zasněnou Barbaru Nesvadbovou, rozchechtanou Adélu Gondíkovou, stydlivou Janu Bouškovou, udivenou Kateřinu Brožovou, vyděšenou Markétu Konvičkovou, nechápajícího Václava Vydru, překvapeného Adama Mišíka nebo naštvaného Davida Deyla.

Na rok 2014 Každý je originál. Fotografce Janě Hozové pózovaly společně s autistickými dětmi známé osobnosti jako např. Marek Ztracený, Ondřej Brzobohatý, Michal Malátný, Pavel Šporcl, Jiří Langmajer, Jan Čenský, Lukáš Hejlík a další.

Charitativní a osvětový kalendář NAUTIS 2017 se stejně jako loni křtil vystřelovacími konfetami. Jan Šibík nám ještě pár minut vysvětloval, jak fotit dobře mobilem. Na rozdíl od něj se mi to stejně nepovedlo. Můžete si prohlédnout fotografie ze křtu – a u těch mých prosím o shovívavost.

foto Dagmar E. Holá

Na závěr přišel také kouzelník. Myslím, že i samotný mág Štěpán Šmíd byl překvapený, jak děti s autismem byly výbornými asistenty. Přihlásily se dvě. Starší dívka s autismem v kombinaci s mentální retardací a mladší chlapec s Aspergerovým syndromem. Zatímco dívka upřímně a nadšeně žasla nad každým kouzlem, chlapec zkoumal, jak se dělají, a několik odhalil. Štěpán Šmíd to glosoval slovy, že takoví asistenti jsou přáním každého kouzelníka.

text Dagmar Edith Holá / foto Jiří Diviš pro Národní ústav pro autismus, z.ú. (NAUTIS) a Dagmar E. Holá

foto Jiří Diviš pro Národní ústav pro autismus, z.ú. (NAUTIS)

Asistenti kouzelníka

krest-nautis_05
foto Jiří Diviš pro Národní ústav pro autismus, z.ú. (NAUTIS)

img_20161121_182349 img_20161121_184324 img_20161121_182531

 

Sdílet

1480180962_google_plus

1476103897_facebook

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení