Sdílení pod stany aneb Chráněné stanování

Sdílení pod stany aneb Chráněné stanování

Sdílení pod stany aneb Chráněné stanování

Jakmile máte dítě, u kterého je podezření na nějaký handicap nebo syndrom, doporučí vám odborníci sdílení s rodinami se stejným „problémem“. Ne každý se hned k takovému kroku odváží. Když to konečně zkusí, většinou zpětně lituje, že to neudělal hned. Sama jsem patřila k této skupině matek, které si musí nejprve odžít různé fáze přijetí diagnózy u dítěte a trvalo mi rok, než jsem se odvážila na setkání rodin s dětmi na autistickém spektru.

Sdílení s dalšími rodinami pomáhá

Sdílení s rodinami, kde řeší stejné či podobné situace se svým dítkem, pomáhá. Často právě mezi těmito lidmi můžete říci, co by jiní nepochopili nebo by vás za to odsoudili. Na konci srpna se uskutečnilo první Chráněné stanování. Iniciátorkou byla Eva Hufová, kterou znáte z webu Porozumím autismu a aktuálně se stala Podnikavou ženou roku 2017. Tyto akce by nebyly proveditelné bez silné komunity rodičů a jejich autistických dětí. Rodiče se chtějí scházet a mít si s kým povídat. Ono totiž stačí, když se najde někdo, kdo vám chce porozumět a o to je to snazší, když máte podobné osudy. Často jsme odříznutí od sociálních kontaktů. Cíl našich setkávání je jednoduchý. Prostě se sejít a užít si společně strávený čas v klidném a bezpečném prostředí, kde se rodiče mohou uvolnit, kde mohou říct, co by jiný nepochopil, kde není odsuzování ani jich, ani dětí. Kde všichni mohou tak nějak svobodně dýchat,“ sděluje Eva Hufová, matka 7letého Honzíka s dětským autismem.

Sdílení pod stany aneb Chráněné stanování 2
Eva Hufová, matka 7letého Honzíka s dětským autismem.

Na chráněném stanování se spalo ve stanech, v chatkách s podsadou nebo v přívěsech. Zatímco se děti celé dny koupaly v rybníce, rodiče si povídali, opékali maso a připravovali pohoštění.

Sdílení pod stany aneb Chráněné stanování 7
Houpačka přímo do rybníka.

Z her sklidily největší ovace vodní bomby. Přes den se děti zabavily i několika hrami. Večer se dětem na chalupě promítaly pohádky.

Sdílení pod stany aneb Chráněné stanování 3
Rozvíjecí kartičková hra od 4bambini Dávej bacha! bavila všechna děti.
Sdílení pod stany aneb Chráněné stanování 6
Vodní bomby jsou velmi oblíbené.

Chráněné stanování

První chráněné stanování se uskutečnilo na konci srpna v zázemí TJ Vodní sporty, z. s. u Lanškrouna. Spolupořadatelkou byla také Markéta Štěpánková, matka tří dětí. Nejstarší má Aspergerův syndrom, mladší syn dysfázií a nejmladší dcera má ADHD. Začalo to setkáváním rodin s dětmi na autistickém spektru v mateřském centru. Vznikla potřeba dát si kafčo a při něm sdílet naše potřeby a zvládání různých situací, kterými jsme si procházeli, jak nám naši mazlíci rostli a rozvíjeli se trochu jinak než vrstevníci,“ vypráví Markéta Štěpánková, která ještě pracuje jako osobní asistentka u dětí nebo dospělých.

Sdílení pod stany aneb Chráněné stanování 4
Markéta Štěpánková se synem Pepou, který je dysfatik.

Když bylo krásně, tak moje děti měly problém fungovat v uzavřeném prostoru. Kdo má zkušenosti s dětmi s PAS nebo ADHD, tak si dovede představit, jak jsou rychlé a ty menší jsme pořád museli chránit, aby se jim něco nestalo. Když se naskytla možnost udělat hernu na chatě u rybníka, tak tím započala spolupráce MC a TJ Vodní sporty. Děkuji kamarádům z Vodních sportů, kteří respektují jinakost našich dětí a propůjčili nám krásné prostředí, které je ohraničené a vstoupit může ten, kdo bude respektovat naše potřeby a náš jiný svět. Pokud bude chtít zůstat, je to skvělé, a pokud bude chtít odejít, tak je to jeho rozhodnutí,“ se smíchem říká energická Markéta. „Takové akce pro naše rodiny jsou důležité. Opečeme si buřty, vykoupeme se v rybníku nebo si dáme kávu venku a neřešíme to, že někoho naše děti obtěžují nebo že se chovají pro dost rodin divně, tak proč to neumožnit i ostatním navíc v přírodě pod stany,“ doplňuje ji Eva Hufová a obě slibují, že Chráněné stanování bude i příští léto.

Sdílení pod stany aneb Chráněné stanování 5
Chráněné stanování u Lanškrouna. Mladí aspíci rozdělávají oheň.
Sdílení pod stany aneb Chráněné stanování 8
Pohoštění připravovaly i děti.

_________________

text a foto Dagmar Edith Holá

 

VIZITKA

Eva Hufová 32 let, pečující máma o 7letého Honzíka s dětským autismem, autorka projektu Porozumím autismu. Původně vystudovala na lékařské fakultě v Ostravě hygienu, ale po diagnostice syna v roce 2013 absolvovala mnoho odborných kurzů, seminářů a školení a rozhodla se pomáhat dalším rodičům dětí s autismem a vytváří nejen pro ně speciální vzdělávací pomůcky. Můžete si  je zakoupit na e-shopu Porozumím autismu. Sledovat vše a především nové vzdělávací pomůcky můžete i na Instagramu a Facebooku.

Sdílení pod stany aneb Chráněné stanování 1
Eva Hufová má web a e-shop Porozumím autismu, kde můžete najít vzdělávací pomůcky, které sama vytváří.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení