Cyril Höschl o Vánocích a duševním zdraví 1

Prof. Cyril Höschl o Vánocích a duševním zdraví

Vánoční povídání s předním psychiatrem profesorem MUDr. Cyrilem Höschlem.

Pane profesore, je dobré dodržovat tradice?
Dodržovat tradice je určitě dobré a žádoucí a dokonce „mentálně hygienické“, neboť tradiční rituály vnášejí do našich životů rytmus a řád. Nezapomeňme, že tradice jsou hierarchicky uspořádanou strukturou od drobných osobních rituálů, různých rodinných tradic, spolkových tradic, sportovních klubů, sousedských organizací, přes různá zájmová sdružení a komunitní události až po velké tradice, jež mají základ v náboženství.

A jak moc jsme religiózní?
Domnívám se, že do značné míry ano, ale to, co máte tím označením na mysli, znamená u každého trošku něco jiného. Pokud jde o praktikující věřící v rámci nějaké církve, tak jsme národ poměrně sekulární a zvnějšku nahlíženo ateistický.

Řada duševně nemocných lidí jsou lidé osamocení. Prý je lepší strávit Vánoce sám se sebou, než s někým, s kým si stejně nerozumíme.
Obávám se, že takhle jednoduše se to říci nedá. Samota je stinnou stránkou Vánoc, neboť její tíže bývá o svátcích míru a porozumění zesílena. Nemá sice smysl za každou cenu vyhledávat společnost někoho, s kým si nerozumíme, na druhou stranu podaří-li se nám strávit Vánoce s jakoukoli spřízněnou duší, je to rozhodně lepší, než být sám.

Přesto, mám pocit, že před vánočními svátky se oddělení psychiatrie zaplňují. Čím to je?  
Statistiky tomu úplně nenasvědčují, a pokud máte ten dojem, může to být tím, že v současné, na konzum orientované a především materiálně založené společnosti, se z vánočních svátků stal jakýsi festival marnosti a horečnatých nákupů, který vede v období těsně před Štědrým dnem k exponenciálnímu nárůstu napětí v rodinách a stresu jednotlivců. To může fungovat jako spouštěcí faktor různých dekompenzací. Pokud jde o poměrně objektivní ukazatele lidské nepohody, jakým je například výskyt sebevražd, pak kupodivu o Vánocích je paradoxně nižší, než v ostatních obdobích roku; za to však jaksi kompenzatorně prudce narůstá po Novém roce.

Vy sám dodržujete tradice? Jak vypadá Štědrý večer u Höschlů? 
Ano, dodržuji je od dětství poměrně stejně, tzn. sejdeme se všichni, kteří se sejít můžeme a dáme si smaženého kapra se salátem.

Cyril Höschl o Vánocích a duševním zdraví 2Máte 4 děti a 9 vnoučat. Scházíte se u Vás doma?
Vnoučat mám ne 9, ale již 10, scházíme se buď u nás, nebo u některého z mých dětí. Téměř nikdy se nám však nepodaří, abychom se najednou sešli v plném počtu 20.

Pro duševně nemocné asi platí doporučení vyhýbat se alkoholu, pokud berou léky. Jak moc je nebezpečná kombinace psychofarmak s alkoholem?
Kombinace psychofarmak s alkoholem skutečně nebezpečná je, zejména když se to s alkoholem přežene. Nicméně u většiny psychofarmak se nic nestane, když si někdo symbolicky výjimečně přiťukne anebo si dá malé pivo po obědě. Pacientům se to však takhle nemá říkat, protože si to vysvětlí jako úplnou benevolenci, což není pravda.

Co nakupující šílenství před Vánoci? Například pro lidi s panickými úzkostmi je to něco katastrofálního. Jak nakupujete dárky vy?
Já se snažím tomuto šílenství odolávat a tak nakupuji dárky buď s předstihem, což se mi většinou nepodaří, anebo po internetu.

Dáváte si na Silvestra do nového roku předsevzetí?
Nedávám, protože pro mne je Silvestr den jako každý jiný a nevidím důvod, proč bych zrovna tato předsevzetí měl dodržovat.

Co čeká českou psychiatrii v roce 2018?  
To nevíme, jako nevíme vůbec, co nás v budoucnosti čeká. Doufejme jen, že to nebude nic nepříjemného a že se úsilí o reformu péče o duševní zdraví posune zase o krok blíž ke kýženému stavu a že se podaří pro NUDZ přece jenom nějakým způsobem zakotvit mandatorní institucionální podporu alespoň v minimálním rozsahu.

Co byste popřál lidem v ČR do nového roku? A nejen duševně nemocným.
Všem, nejenom duševně nemocným, lidem v České republice bych do nového roku přál, aby byli duševně zdrávi. Z hlediska tržního je to ode mne sice nerozumné, neboť čím bychom se pak živili, ale věda o mozku a chování je tak zajímavá, že bychom si určitě něco našli.

Další rozhovor s profesorem Cyrielm Höschlem o reformě psychiatrie Duševně nemocní by měli “vylézt z kouta”.

___________________________________

Rozhovor vedla Markéta Dohnalová / foto archiv prof. MUDr. Cyrila Höschla

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení