Konference o homesharingu a dobrovolnictví pro pomoc rodinám s autistickými dětmi

I v dnešním propojeném světě se mnoho rodin s dětmi s autismem a Aspergerovým syndromem stále potýká s izolací. Inovativní přístupy, jako je homesharing a dobrovolnictví, otevírají cestu k jejich začlenění a přinášejí prospěch nejen dětem a jejich rodinám, ale i celé společnosti. Přijďte se dozvědět více na česko-slovenskou konferenci, která se uskuteční 21. října 2024 v Brně. ATYP magazín je mediálním partnerem. O homesharingu jsme již psali několikrát a také byl velký rozhovor s Ing. Evou Černou, koordinátorkou této služby a zástupkyní Rodinného Integračního Centra, kteří rozjeli homesharing na Pardubicku, v tištěném 2. ATYP Speciálu. Ale zpět ke konferenci a organizátorům. 

Dne 21. října 2024 se v Hotelu Continental v Brně uskuteční celodenní konference s názvem Překonávání izolace: Nová naděje pro rodiny s autismem. Organizátorem akce je česká organizace LÍP A SPOLU, z.s., která se věnuje všestranné podpoře dětí i dospělých s autismem a realizuje homesharing v Ústeckém a Libereckém kraji. Partnerem konference je sdružení HANS ze Slovenska, které spojuje rodiny a jednotlivce s Aspergerovým syndromem a autismem a realizuje vlastní dobrovolnický program Děti bez návodu.

„Je to jedinečná příležitost setkat se s rodinami i poskytovateli, kteří mají přímou zkušenost s homesharingem a podporou ze strany dobrovolníků,“ říká Radka Ondrušková, zástupce LÍP A SPOLUKonference je otevřená pro širokou veřejnost, neziskové organizace i odborníky z oblasti sociálních služeb a vzdělávání. Akce se koná pod záštitou JUDr. Víta Alexandra Schroma, zástupce Veřejného ochránce práv v České republice.

Na konferenci vystoupí odborníci z oblasti homesharingu a dobrovolnictví, včetně Markéty Heroutové ze Slezské diakonie, Úsek Brno a Kateřiny Petrášové z Jihomoravského dobrovolnického centra. Soňa Holíková ze slovenské organizace Platforma komunitných centier se bude věnovat možnostem a hranicím dobrovolnictví a Mária Filipová, expertka na sociální služby, zasadí oba druhy neformální podpory do širšího kontextu deinstitucionalizace a podpory lidí s intelektovým znevýhodněním.

Konference nabídne také panelové diskuse s rodinami, dobrovolníky a hostiteli. Účastníci budou mít jedinečnou příležitost vyslechnout si jejich autentické příběhy, které přiblíží reálné výzvy a radosti, s nimiž se rodiny i dobrovolníci denně setkávají. „Homesharing je pro mě smysluplný způsob, jak strávit volný čas s člověkem, kterého mám ráda. Někdy se učím i vykročit ze své komfortní zóny, a hledat se Štěpánem společnou cestu. Je to o empatii, otevřené mysli a chuti zkoušet něco nového, “ říká paní Veronika, hostitelka 11letého Štěpána, o své zkušenosti. Cílem diskusí je vytvořit prostor pro sdílení osobních prožitků a pohledů na to, jak homesharing a dobrovolnictví mohou zásadně ovlivnit a zlepšit životy rodin s dětmi na spektru autismu. Rodinám na Slovensku pomáhá s náročnou péčí program specializovaného dobrovolnictví. Margaréta, která je do programu zapojena o něm řekla: “Celý program mi prišiel ako čarovná kúzelná palička, že niekto myslí na deti a rodičov z jednorodičovských rodín. A tá predstava hodnoty pre mňa samotnú mi prišla veľmi vysoká. Len šťastný a spokojný rodič môže skutočne podporovať šťastie u svojho dieťaťa.” Na závěr konference budou účastníci formulovat doporučení, jak lépe podporovat neformální pečovatele a zajistit kvalitu jejich celoživotního vzdělávání.

Výsledky vzdělávacího projektu k homesharingu a dobrovolnictví

V rámci projektu „Homesharing a dobrovolnictví jako možnosti celoživotního vzdělávání“, jehož vyvrcholením je konference, také vzniklo 6 on-line vzdělávacích videí Pokud vás zajímá například proces párování – tj. jak se vybírá pro určité dítě vhodný hostitel, pak můžete zhlédnout video Líp a spolu o tomto procesu párování. Nakouknout pod pokličku homesharingu a dobrovolnictví můžete v dalších 5 videích na webu Líp a spolu: Homesharing – základní princípy, Homesharing – Dobrovolníctví, Homesharing – Zásady a fáze, Dobrovolnictví – Vzdělávání rodičů a dospělých, Homesharing – šestý seminář. Ta samá videa jsou ke zhlédnutí i na webu Hans.sk.

V rámci konference proběhne 20. října 2024 divadelní představení Asperger versus Wittgenstein v Divadle Husa na provázku, které originálním způsobem přibližuje vnímání a komunikaci lidí na spektru autismu. Recenzi k představení si můžete přečíst na Beznavodu.sk. Hotel Continental bude zároveň hostit výstavu posterů Slezské diakonie na téma homesharingu. Také zde bude výstavy obrazů mladého ukrajinského malíře Makse Brovčenka, jehož obrazy představí Šárka Zídková z TIVO – domov pro váš byznys. Bude zde k zakoupení také kniha Planeta «A» od Makse a knihy Atypický od Peta Wharmbyho. Součástí programu bude i křest 4. ročenky ATYP Speciál, která je věnována zobrazování lidí na spektru autismu a neurodiverzity ve filmové tvorbě.

Přihlásit se můžete prostřednictvím registračního formuláře zde: registrační formulář. 

Projekt „Homesharing a dobrovolnictví jako možnosti celoživotního vzdělávání“ s registračním číslem „2023-1-CZ01-KA210-ADU-000167173“ je spolufinancován Evropskou unií v rámci programu Erasmus+ Vzdělávání dospělých. Vyjádřené názory a stanoviska představují názory a stanoviska autorů a nemusí nutně odrážet názory a stanoviska Evropské unie nebo Domu zahraniční spolupráce. Evropská unie ani poskytovatel grantu za ně nenesou odpovědnost.

_____________

grafika ATYP magazín / text organizace projektu Líp a spolu + HANS oz + ATYP magazín

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení