První modrý gól padne v Uherském Brodu 3

První modrý gól padne dnes v Uherském Brodu

Legendy českého a slovenského hokeje se v sobotu 24. března utkají v benefičním utkání, kterým startuje pátý ročník celorepublikové kampaně „Česko svítí modře“. Kdo ze slavných československých legend dá první modrý gól?

„Na ledě uvidí diváci za český tým mimo jiné Petra Čajánka, Davida Moravce, Viktora Ujčíka, Dušana Salfického, za Slovensko nastoupí Miroslav Šatan, Lubomír Sekeráš, Michal Handžus a další,“ napověděla předsedkyně sdružení Za sklem a koordinátorka platformy Naděje pro autismus Marta Pečeňová. Utkání se bude hrát na hokejovém stadiónu v Uherském Brodě v sobotu od 17.30 hodin.

Modrý gól bude šířit povědomí o autismu široké veřejnosti

I přestože někteří lidé nesouhlasí s modrou barvou pro osvětu autismu, protože to mají spojeno s americkou organizací Autism Speaks, která ne vždy spolupracuje s autisty, ale rozhoduje často o nich bez nich, tak u nás už modrá barva zdomácněla. Modrá barva je u samotných lidí s PAS oblíbená. Je to navíc barva komunikace, s níž mají lidé na spektru nejvíce potíže, a potřebují od nás porozumění a respekt k jejich vyjadřování a uchopování sociálních situací. To lze lépe, když o autismu každý člověk bude více vědět.
Projekt Modrý gól je první, který vznikl na základě podepsání Memoranda mezi organizací Za sklem a Evropskou univerzitní hokejovou asociací (EUHA), které bylo podepsáno 18. 2. na Mezinárodní den Aspergerova syndromu v pražském hotelu Jalta. Hokejového zápasu se v sobotu 24. března rovněž zúčastní viceprezident EUHL Lubomír Sekeráš. Věří, že spojením modrý gól se osvěta autismu díky hokeji dostane ještě více do povědomí lidí. “Memorandem jsme se zavázali, že budeme pomáhat šířit osvětu i nadále. Osob s autismem je okolo 2%. To znamená, že se i lidé pracující s mládeží ve volnočasových aktivitách každý den s nimi setkávají,” uvedl na tiskové konferenci k Mezinárodnímu dni Aspergerova syndromu Lubomír Sekeráš.

První modrý gól padne v Uherském Brodu 2
18.2. 2018 podepsáno memorandum o spolupráci mezi sdružením ZA SKLEM o.s. a VIA ABA, o.z. a také mezi Za sklem. a Evropskou univerzitní hokejovou asociací EUHA. Zleva předsedkyně spolku VIA ABA – Mgr. Zuzana Maštenová, BCBA, předsedkyně organizace ZA SKLEM o.s. – Marta Pečeňová a víceprezident EUHL – Ľubomír Sekeráš. Foto archiv ATYP magazínu.

Výtěžek z projektu Modrý gól bude pomáhat autistům

„Akce Česko-slovenské legendy v Uherském Brodě je první z řady benefičních utkání, která proběhnou na podporu lidí s poruchou autistického spektra (PAS) v rámci České a Slovenské republiky. Výtěžek z prodeje vstupenek z tohoto zápasu a dražby reprezentačních dresů je určen na rozšíření canisterapie a felinoterapie, zakoupení pomůcek k rozvoji dětí s PAS a dovybavení relaxační místnosti,“ uvedla Marta Pečeňová. Po utkání bude možné zakoupit v dražbě podepsané dresy. Aktuality sledujte na Facebooku Za sklem nebo v FB Události Legendy Česko-Slovenského Hokeje. “A máme pro návštěvníky ještě jedno překvapení. Budou si moci vyzkoušet simulátor autismu,” říká s nadšením Marta Pečeňová.

První modrý gól padne v Uherském Brodu

Kampaň „Česko svítí modře“

Již popáté zahajuje kampaň „Česko svítí modře“ a vyzývá k tomu, aby lidé rozsvítili modrá světla v noci z 2. na 3. dubna ve svých domovech, zaměstnáních, či na významných budovách. V loňském roce byla modře nasvícena budova Úřadu vlády, budovy ministerstva pro místní rozvoj, financí, práce a sociálních věcí, zdravotnictví, budova sídla Zlínského kraje i dalších krajských úřadů, Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, historických objektů jako Velehrad, Olomoucká radnice, kostely, Mahenovo divadlo v Brně a další. Do kampaně se zapojil také ČEZ se sítí elektráren včetně Jaderné elektrárny Dukovany. Kampaň „Česko svítí modře“ vznikla jako projekt platformy Naděje pro autismus. Cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o problematice autismu (PAS).
I vy můžete doma po celý duben zapalovat modrou svíčku na podporu lidí s PAS. Nebo si 2. dubna na Světový den porozumění autismu vzít na sebe modré oblečení a jít mezi lidi a mluvit s nimi o autismu.
Po celý duben bude mnoho akcí v České republice a po celém světě. Duben je měsíc porozumění autismu. ATYP magazín se přidá s mnoha osvětovými slajdy, letáky o autismu a kampaní Autismus je uvnitř, ne ve tváři. Sledujte především Facebook ATYP magazínu a Nadačního fondu ATYP.

________________

text Dagmar Edith Holá / úvodní foto Pixabay.comPrvní modrý gól padne v Uherském Brodu 1

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení