Charitativní zápas: První modrý gól dal Okál 3

Charitativní zápas: První modrý gól dal Okál

První charitativní zápas česko-slovenských hokejistů na podporu lidí s autismem se nesl v duchu hokejové nálady patřící k tomuto sportu, ale také byli lidé nadšení tím, že hokej pomáhá a tím i oni jako fanoušci.

“Myslím, že se už vztah k lidem s autismem zlepšil. Tady u nás určitě,” říká 40 letý muž, který si o přestávce před druhou třetinou přišel vyzkoušet simulátor autismu. “Finančně ne, ale lidi okolo mě tady v Brodě už se vůbec nevyjadřují blbě o těchto dětech,” usměje se, “ale tohle bych denně zažívat nechtěl,” pohodí hlavou směrem k brýlím a monitoru, kde před chvíli necelé tři minuty zažíval, jak vnímá člověk na autistickém spektru, když je v kavárně. Rodičovské sdružení SPOSA Bratislava přivezlo na vyzkoušení svůj produkt. Simulátor autismu umožní vyzkoušet si, co prožívají autisté v kavárně, na ulici nebo ve školní třídě. Osobně jsem si vyzkoušela dvě prostředí: školní třídu a asi po hodině ulici. Lidé na spektru neumí třeba zvuky, které jsou v pozadí, vnímat jako neurotypičtí (běžní) lidé, vnímají vše stejně. Takže například ve třídě jsem měla pocit, že k hlasu učitelky, byly stejně hlasité zvuky ptáků za otevřeným oknem, hýbání ostatních na židli, zvuk zmačkaného papíru mě vyděsil, hlas spolužáka taky, navíc celé je podkresleno zvukem bušícího srdce, protože člověk s autismem i svůj tlukot srdce může vnímat zvukově ve stejné intenzitě jako zvuky vnější. V téměř tiché třídě jsem se cítila naprosto přesycená zvuky a učitelka, která na mě začala křičet, že nedávám pozor, mi už přišla jako neuvěřitelná osoba, která neví, jak jsem ze všeho unavená a chci vypnout.

Charitativní zápas: První modrý gól dal Okál 5
Simulátor autismu je projekt SPOSA Bratislava. Přivezli ho k vyzkoušení na Česko-slovenské legendy do Uherského Brodu.

Výtěžek ze zápasu bude pomáhat dětem s autismem na Zlínsku

Nechtějte po mně, prosím, reportáž ze sportovního utkání. Při gólu jsem si vzpomněla na slova profesora Cyrila Höschla, který nedávno v rámci festivalu Týdne mozku na své přednášce přiznal, že k dívání se na hokejové utkání musí být talent. Když se díval s Jaromírem Jágrem, tak ten dokázal gól popsat s přesnými detaily, jak k němu došlo. Cyril Höschl viděl jen skrumáž šťastně jásajících hokejistů u brány sekundu po gólu. Jsem na tom stejně, takže vám pouze sdělím, že zápas skončil remízou 4:4 v základním čase, po nájezdech Slováci 1:0 . Remízu si před zápasem přál slovenský moderátor a také to, aby autorem prvního modrého gólu byl někdo ze slovenských hokejistů. Tomu tak nebylo, protože modrý gól dal český hráč Miroslav Okál. Před třetí třetinou se dražily dresy s podpisy hokejistů, u některých i hokejky a rukavice. Hokejista David Moravec dražil svůj dres jako poslední. Byla to vzrušující dražba, protože moderátor ji dokázal vyšponovat až na neuvěřitelných 15 tisíc korun. Moravec tak k dresu s podpisem přidal ještě hokejku, rukavice, pak ještě slíbil pramínek vlasů a nakonec si s moderátorem za bujarého smíchu publika klekli. Výtěžek ze zápasu bude pomáhat zlínským dětem s autismem, se kterými pracuje organizace Za sklem (více v článku První modrý gól padne v Uherském Brodu). Její předsedkyně Marta Pečeňová, drobná žena, která je neuvěřitelně energická, už plánuje s EUHL další zápasy v Popradu a v Praze. Také 13. dubna pořádá Za sklem ve zlínském parku divadelní vystoupení plasticko-kognitivního pohybu. Jedná se o unikátní divadelně-psychologický systém, který založila moskevská psycholožka a divadelní režisérka Natalia Timofejevna Popová. Základem je specifická pohybová průprava, díky které se sjednocuje myšlení, tělesné a emocionální vnímání. Tato metoda je zvlášť vhodná pro jedince s PAS ve spolupráci s běžnými herci.
“Protože se nestihly vydražit všechny dresy s podpisy hokejistů – už takto zápas končil o hodinu později než je obvyklé,” říká předsedkyně Marta Pečeňová, “bude možné si je zakoupit v zábavné on-line aukci.

Charitativní zápas: První modrý gól dal Okál 2

Počet lidí na spektru se celosvětově zvyšuje

Před zápasem proběhla ve zlínském centru organizace Za sklem tisková konference, kterou byl zahájen pátý ročník kampaně Česko svítí modře. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček na ní slíbil, že opět bude sněmovna svítit modře. Kampaní se má veřejnost seznámit s problematikou autismu, protože počet lidí s autismem roste alarmujícím tempem a podle koordinátorky kampaně Marty Pečeňové je na tuto problematiku potřeba upozorňovat. „Podle posledních dat z roku 2017 je to každé 38. dítě,“ doplnila Pečeňová. „I když se nám podařilo zavést včasný záchyt autismu už v osmnácti měsících, kdy každé dítě povinně projde screeningem, nejsou odborníci, kteří by s nimi pracovali. Je prokázané, že pokud s dítětem začnete pracovat od malička, má mnohem větší možnost se začlenit do života, než když dostane diagnózu v devíti letech,“ zdůraznila předsedkyně Za sklem Pečeňová.

Charitativní zápas: První modrý gól dal Okál
Vlevo předsedkyně Za sklem Marta Pečeňová, uprostřed Veronika Záhorská z Korunky Luhačovice, z.s.
Charitativní zápas: První modrý gól dal Okál 1
Během zápasu předala Veronika Záhorská z Korunky Luhačovice, z.s. 30.000 Kč, které pomohou autistickým dětem ve Zlínském kraji.

Letos budou modře nasvíceny opět mnohé budovy

Namodro bude 2. dubna zářit Poslanecká sněmovna, Karolinum Karlovy univerzity, budovy ministerstev, Úřad vlády. Kampaň Česko svítí modře, která je osvětovou aktivitou platformy Naděje pro autismus, potrvá do konce dubna. Záštitu nad V. ročníkem celorepublikové kampaně převzal premiér Andrej Babiš. Zbyněk Podhrázký z Ministerstva zdravotnictví na tiskovce sdělil, že vzniká průkaz pro osoby s PAS, a dostupný bude na bází dobrovolnosti. Ujistil, že půjde brzy do tisku. Také byly zavedeny tři nové zdravotnické profese, které mají mimo jiné pomoci i při práci s dětmi po včasném záchytu. Jan Vrbický z Ministerstva práce a sociálních věcí zmínil, že na stránkách ministerstva lze najít desatero komunikace s pacientem, komunikační klíč, návody, jak postupovat ve zdravotnickém nebo sociálním zařízení v komunikaci s lidmi s autismem.
Na tiskovou konferenci pozvaní hosté si mohli vyzkoušet simulátor autismu. Všichni se shodli na tom, že by si jej měla vyzkoušet většina lidí, aby více porozuměli, co přináší lidem s autismem jejich smyslová hypersenzitivita.

______________
text Dagmar E. Holá / foto Za sklem a  Korunka Luhačovice, z.s.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení