Už počtvrté jsme byli na APLAUS

Už počtvrté jsme byly na APLAUS

V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR byli v podvečer 3. dubna 2018 předány ceny APLAUS, které NAUTIS uděloval již po šesté. Pro nominaci stačí jeden hlas. Požádali jsme jednu z nominovaných, Zuzanu Polákovou z organizace PAS, aby napsala reportáž z předávání cen.

V úterý 3.4. jsem vyjela se dalšími kolegyněmi, které jako dobrovolnice pomáhají v PAS, do Prahy. Byly jsme pozvány na slavnostní předávání cen NAUTIS. Naše nezisková organizace Poruchy autistického spektra z Ústí nad Orlicí byla mezi nominovanými. Za osobnosti roku v oblasti autismu jsem byla i já nominována a Hana Němcová, která v PAS pracuje jako dobrovolník. Nominovaní jsme byli již počtvrté z šesti ročníků. Dovezly jsme si domů jako pokaždé čestné uznání za pomoc lidem na spektru autismu.

Celá akce, která byla také oslavou Světového dne porozumění autismu, byla laděna v modrých barvách včetně oblečení pozvaných hostů. Tato barva je celosvětově vnímána jako barva pro autismus. Mnozí zejména zahraniční dospělí na spektru autismu ji ale odmítají z toho důvodu, že nesouhlasí s organizací Autism Speaks, která ji pro autismus začala používat.

Už počtvrté jsme byli na APLAUS 1
Zleva Zuzana Poláková, Iva Kaplanová a Hana Němcová

Byly uděleny ceny ve třech kategoriích – Jednotlivci, Organizace a Lidé s autismem. Speciální kategorií se stalo ocenění pro zaměstnavatele osob s autismem.

Záštitu nad akcí přijal poslanec MUDr. Vít Kaňkovský, který předal ocenění firmě, která zaměstnává několik lidí s PAS KNITVA s.r.o. ( Moje- Ponožky.cz , české ponožky Knitva).

Cenu v kategorii jednotlivci převzala učitelka Jana Šrámková z Prahy, která již 40 let pracuje s žáky s PAS. Je třídní učitelkou specializované třídy pro děti s autismem v ZŠ Ružinovská na Praze 4. Spolupodílela se na vybudování funkčního systému vzdělávání žáků s autismem, a tak společně s dalšími pracovníky ZŠ Ružinovská docílili toho, že může být nyní ve škole vzděláváno 33 žáků s poruchou autistického spektra.

Cenu pro osobnost s autismem vyhrál Josef Schovanec, který se však na akci nemohl dostavit, neb cestuje po Africe. Vydal dvě knihy a po celém světě přednáší o autismu. ATYP magazín s ním loni přinesl třídílný rozhovor. V něm také zmiňuje, že čtyři roky byl „léčen“ psychiatrickými léky a málem ho to stálo život.

Fórum pro lidská práva obdrželo cenu v kategorii Organizace. Tři advokáti z této organizace bezplatně pomohli v případu Davida Vratislava, muže s PAS a problémovým chováním. Díky jejich tříletému úsilí Ústavní soud rozhodl, že každý člověk s postižením má právo na nezávislý život a kraje mají být aktivní ve vytváření vhodných sociálních služeb.

Večer byl ozvláštněn ukázkou práce chlapce s Aspergerovým syndromem Jáchyma a jeho canisterapeutického psího přítele Bárnyho, kteří spolu s jeho trenérkou předvedli, co se za měsíc co jsou spolu naučili. V sále se také konala vernisáž obrazů z života dětí na spektru autismu, které byly pořízeny na pobytech a akcích pro děti s PAS. Výstavu fotografií, které byly nafoceny pro charitativní a osvětový kalendář NAUTIS 2018, si můžete prohlédnout do 13. dubna.V závěru bylo pro účastníky akce připraveno malé občerstvení v podobě přípitku vínem či nealko a jednohubek či koláčků.

Na akci jsme také představily nový leták o autismu, který jsme utvořily společně s ATYP magazínem, dalšími neziskovými organizacemi a dospělými lidmi na spektru autismu na podporu osvěty o autismu. Věřím, že je potřeba, abychom daly síly dohromady a navzájem spolupracovaly. A velké poděkování při tvorbě letáku patří Haně Brodníčkové a grafičce Nadě Korbářové. Máme už zpětnou vazbu i od dospělých autistů, že takový leták, který by dobře obsáhl spektrum autismu, ještě neviděli. To nás velmi potěšilo.

Děkujeme těm, kteří si naší práce váží a poslali nám opět nominaci.

text Zuzana Poláková z PAS / foto Iva Hronová z PAS

____________________________

Rozhovor se Zuzanou Polákovou jsem přinesli loni: Zuzana Poláková namodro, také fotoreportáž z táborů, které pořádá a reportáž z Psychorelaxačního pobytu Kde je vaše sebeúcta, když tvrdíte, že neumíme vychovat své děti?

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení